Cada 21 de gener se celebra el Dia Mundial de l’Abraçada. Possiblement és l’acte més reconfortant per a una persona perquè ens sentim protegits, volguts, abrigallats… Us podeu imaginar el que pot significar una abraçada per a un nen, una nena o una persona que estiga en una situació de vulnerabilitat?

Totes les persones vivim dies on haguéssim preferit ni alçar-nos del llit. Les persones amb discapacitat, en moltes ocasions, continuen sentint-se discriminades per múltiples causes: no empatitzen amb ells/es, no els entenen, no es preocupen, no els pregunten què els passa i, el pitjor de tot, els assenyalen com a culpables d’unes certes situacions. La baixa autoestima, l’estrès, el nerviosisme o la irritabilitat són desencadenants després de vivenciar aquestes experiències negatives.

Personalment, no em valen les excuses de “no sé què li passa, no m’ho diu”, “sempre està enfadat/a”, “una altra vegada està amb una plorera…”. Clar que tindrem a nens i nenes, fins i tot a persones adultes amb discapacitat, que no et sàpiguen dir què els passa, què senten o què necessiten. Però és que, JO, com a persona “normativa”, sempre m’ha costat expressar els meus sentiments. No tot es redueix al col·lectiu de diversitat funcional.

Sabeu quin tipus de comunicació no verbal és únic i universal? L’abraçada. Totes les persones ho entenen per igual. I, sabeu els beneficis que té donar o rebre una abraçada?

Genera una sensació de protecció i seguretat. Quan abraces o ens abracen amb sinceritat ens sentim “a casa”.

Estimula l’autoestima. Es transmet afecte i suport. És una injecció de bona energia i amor.

Aporta calma. Aquesta sensació de serenitat i pau que sentim quan estem immersos en una abraçada.

Redueix l’estrès. El contacte físic augmenta les hormones encarregades de produir sensacions de benestar pel que afavoreix al fet que les persones siguin més felices.

Millora l’estat d’ànim. Una bona abraçada aporta suport, comprensió i reconfortarà.

Enforteix el vincle. Millora la relació entre les persones, construint llaços d’afecte, afecte i confiança.

Abraçar hauria de ser l’hàbit saludable més realitzat per i per a totes les persones. I, recordeu, quan ens trobem en alguna situació on el nen, la nena o la persona adulta amb discapacitat, estigui en un moment de nerviosisme: Para, mira-ho/a sense jutjar i abraça-ho/a. Només quan estigui calmat/a i senti que no passa res, podrà dir què li passa.

Com va dir Paulo Coelho: “Cada vegada que abracem a algú amb gust, guanyem un dia de vida”. Ací està la importància d’ABRAÇAR.

Laura Gutiérrez, Responsable d’Integració Social.